Big Hairy Feet

Bijna altijd lijkt de aarde zich vanzelf te runnen. Er ligt (bijna) altijd eten in de supermarkt, huizen worden gebouwd en een nieuwe wasmachine kan aan je deur worden gebracht. Stel je eens voor dat wij als mens de hele natuur hebben opgemaakt. Er is dan geen koraal meer om je dagelijkse medicijnen samen te stellen, geen textiel meer om het shirt dat je nu aan hebt van te maken en geen fosfor meer om je eten te produceren. Het lijkt een vraag mijlenver de toekomst in, maar we zijn dichterbij dan we denken.
Misschien heb je wel eens gehoord van Earth Overshoot Day (EOD). Dit is de datum waarop wij als mens de productie van natuurlijke bronnen van een heel jaar hebben verbruikt. Deze dag wordt berekend door Global Footprint Network. Volgens hun website viel EOD in 1970 op 29 december. Sindsdien valt deze dag bijna altijd eerder in het jaar dan de keer daarvoor. In 2018 en in 2019 viel Earth Overshoot Day zelfs al eind juli. Volgens Global Footprint Network hebben we op dit moment 1,75 Aarde nodig om te voldoen aan onze vraag naar natuurlijke bronnen. Jammer dat we er maar één hebben.
Dus wat doet deze sok hier? Deze sok is een herinnering aan onze ecologische voetafdruk: de milieu-impact door ons consumptiegedrag. Hij is gemaakt van het enige materiaal dat er nog wél zou zijn als de natuur helemaal is uitgeput, namelijk de mens. Deze sok is geproduceerd van mensenhaar. We worden oncomfortabel van haar van anderen. We walgen ervan als ze in het doucheputje liggen. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken maken duidelijk dat deze walging ons verdedigingsmechanisme is tegen besmettelijke ziektes (Valerie Curtis, Robert Aunger, Tamer Rabie, 2004) (Valerie Curtis, Mícheál de Barra, Robert Aunger, 2011). Deze afkeer wordt gebruikt om je te laten nadenken over onze ecologische voetafdruk.