Stage week 16

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Stage

Spectrum

Deze week ben ik voornamelijk bezig geweest met een illustratie. Voor mij is het een belangrijke illustratie om goed te hebben, omdat het ter ondersteuning van een belangrijk stukje tekst is. Het gaat namelijk over seksediversiteit: sekse is een spectrum met oneindig veel variaties. Dit betekent dus niet dat je een spectrum hebt met twee uitersten (de man en de vrouw). Het heeft mij wel wat tijd gekost voordat ik écht begreep wat er nou met die zin bedoeld werd. Daarom gaf ik bij Myrthe aan dat het misschien zou helpen als er iets van een plaatje bij kon om seksediversiteit uit te leggen. Zelf hadden ze nog geen afbeeldingen die dit uitleggen, dus daarom ben ik aan de slag gegaan. Weken geleden had ik al een kleine brainstorm gedaan met Myrthe over hoe je zoiets visualiseert. Natuurlijk moet er een spectrum te zien zijn, en daarnaast vroeg ze of er ook iets over sekse in kon. Bijvoorbeeld de hormonen testosteron en oestrogeen of iets van DNA. Hieronder zijn wat schetsen te zien die ik heb gemaakt.

Deze week heb ik soms ook de hulp ingeschakeld van andere CMD’ers om met me mee te kijken hoe ik het infinity-teken van hierboven om kon toveren tot een herkenbaar stukje DNA. Dat bleek veel moeilijker dan gedacht, want een stukje DNA is open aan het uiteinde en er zit altijd een twist in. Hier even een voorbeeld zodat duidelijk is wat ik bedoel:

DNA model

Met hulp van anderen heb ik schaduwen toegevoegd aan m’n 2D infinity-teken waardoor het een 3D object leek. Je kon dan ook de twist zien waar ik het net over had. Ik ben geen geweldige tekenaar en heb niet altijd het inzicht als het gaat om het plaatsen van schaduwen, daarom was de hulp van anderen ontzettend fijn. Het is iets wat ik erg miste op stage, omdat het op school erg vanzelf ging, maar dat betekent niet dat de hulp er niet is als je stage loopt.

Leermoment

In mijn tweede studiejaar op CMD heb ik met mezelf afgesproken om wat meer vertrouwen te hebben in m’n eigen ideeën en niet altijd de ideeën van docenten uit te werken. Deze week was een goede reminder, want toen ik een versie van mijn infinity-spectrum-DNA-illustratie naar Myrthe stuurde, had ze wel haar twijfels. Nog diezelfde dag kwam ze met een heel ander idee. Het was een heel leuk idee met een explosie van kleuren en woorden, maar deze keer was ik degene met twijfels. Ik was van mening dat die afbeelding de zin ‘sekse is een spectrum met oneindig veel variaties’ niet zou verduidelijken. Pas de volgende dag heb ik dat aangegeven. Vervolgens heb ik een verbeterde versie van mijn infinity-spectrum-DNA-illustratie gestuurd en daar werd door verschillende mensen enthousiast op gereageerd.