Stage week 4

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Stage

Kennisoverdracht

Deze week heb ik me beziggehouden met verschillende vormen waarop we digitaal kennis kunnen overdragen naar een ander. Eén onderwerp heb ik in drie verschillende vormen verwerkt: platte tekst van de website, een filmpje met dia’s en een voice-over (wordt vaker gebruikt bij e-learning) en een interactieve collage van foto’s en illustraties die iets zeggen over het onderwerp. Hieronder is te zien hoe die interactieve collage werkt.

Alle drie de vormen van kennisoverdracht zijn naar vijf deelnemers gestuurd. De leeftijden van de deelnemers verschillen van 20 tot 64 jaar. Er is gevraagd welke vorm zij het fijnste vinden. Ze hoefden de inhoud nog niet te onthouden, want het is een lastig onderwerp en de tekst die is gebruikt is vrij moeilijk. Het ging alleen om de vorm. Elke deelnemer had de drie opties gerangschikt van plaats 1 (fijnst) tot plaats 3 (minst fijn). De opties op plaats 3 kregen nul punten, op plaats 2 één punt, en op plaats 1 twee punten. Hiermee is een staafdiagram gemaakt met de resultaten.

De meeste deelnemers vonden de platte tekst het minst fijn, omdat het een lange lap was met moeilijk taalgebruik. Eén deelnemer vond de tekst juist het fijnst, want daarbij was het makkelijk om een zin twee keer te kunnen lezen. De rest van de deelnemers vond de interactieve collage het fijnst. Vaak werd genoemd dat je dan steeds maar een klein stukje tekst op je beeld kreeg, en je kan kiezen wanneer je welk stukje leest (dus wanneer je waar op klikt). Bij alle deelnemers kwam de video op plaats twee. Hierbij werd gezegd dat het taalgebruik te moeilijk was om naar te luisteren, waardoor het ontzettend saai werd. De dia’s zouden wel helpen en gaven een structuur, maar dat woog niet op tegen de saaie voice-over.

Het is duidelijk dat het taalgebruik van de informatie hinderlijk is. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je een zin twee keer moet lezen voordat je hem snapt. Ook in video is het niet handig om te moeten terugspoelen. Daarnaast kan er best wat meer actie in de video komen. Ik ga kijken hoe video interactief gemaakt kan worden, bijvoorbeeld op YouTube met het doorklikken naar een andere video aan het eind van het filmpje.

Andere werkzaamheden

Ondertussen heb ik afgesproken dat ik op maandag tot en met donderdag een uurtje langer doorwerk, zodat ik op vrijdagmiddag vrij ben. Verder was ik vorige week vergeten te schrijven dat ik bij een online vergadering mocht zijn tussen NNID, COC Nederland en Transgender Netwerk Nederland. Dit ging over het maken van een lespakket over lhbti voor het primaire onderwijs. Dit was een allereerste vergadering daarover (eigenlijk meer een brainstorm, maar dan net niet) en het was interessant om eens mee te maken hoe zo’n idee in een beginstadium zweeft en te bedenken dat dat uiteindelijk echt op scholen terecht zou moeten komen.

Verder heb ik op woensdagmiddag voor het eerst het team van NNID in het echt gezien. We gingen op afstand lunchen in de tuin. Het was heel leuk om ook eens verhalen te horen die wat minder werkgerelateerd zijn. Daarnaast was ik op donderdagavond aanwezig bij een borrel die georganiseerd werd door NNID. De meeste deelnemers kennen elkaar al. Het was fijn om te zien dat mensen elkaar opzoeken via zulke organisaties. De pub quiz die ik had gemaakt van ook een succes.