Stage week 6

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Stage

Diepgang

Vorige week vertelde ik dat ik wat meer de diepte in wil met de elementen die ik maak voor de e-learning website. Ik wil een ervaring, emotie of gevoel ‘opwekken’ die past bij de leerstof die wordt aangeboden, zodat de kennis beter te begrijpen wordt. Het meest logische zou zijn om een ervaring van een intersekse persoon digitaal over te brengen met behulp van film, audio, visualisaties, animaties of een combinatie daarvan. Ik aarzelde wel, want ik was bang dat ik het verhaal van een ander zou vertellen en dat wil ik voorkomen. Afgelopen week had ik een kleine brainstorm met Myrthe over de diepgang, en zij vertelde me dat het waarschijnlijk wel mogelijk is om ervaringen te gebruiken van intersekse personen. Mits we daar natuurlijk toestemming voor vragen. We zouden dan iets kunnen doen met de ontdekking van een intersekse lichaam, uitsluiting, geheimhouding, uit de kast komen etc. Vanuit deze vaak negatieve ervaringen kunnen we vervolgens focussen op hoe we inclusief kunnen zijn; hoe het zou moeten.

Om te kijken wat de mogelijkheden zijn ben ik begonnen met het maken van een heel simpel animatiefilmpje. Het gaat over de coming out. Je ziet niet letterlijk een coming out. Het is figuurlijk, maar het is wel gebaseerd op de ervaringen van intersekse personen. Iemand klimt een berg op met bagage op z’n rug. Eenmaal boven aan de berg verzameld hij de moed om uit de kast te komen. Vervolgens gebeurt er eigenlijk niks geks. De wereld gaat gewoon door, maar er is veel een groot gevoel van opluchting. De bagage komt van zijn schouders af, vogeltjes fluiten etc. Hieronder is een screenshot te zien van de animatie. Het is dus super simpel gemaakt, gewoon om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

De afgelopen weken was ik vooral bezig met de interactie van de e-learning, omdat ik dacht dat je daarmee zou zorgen dat kennis het beste over zou komen bij mensen, maar ik denk dat emoties misschien wel waardevoller kunnen zijn. Deze e-learning course wordt onder andere gemaakt voor beleidsmedewerkers die zich bezig houden met emancipatie. Zij zullen al vrij empathisch zijn, dus daar zou het idee van hierboven goed bij kunnen aansluiten. Natuurlijk wil ik niet afstappen van de interactie, want ik denk dat een beetje interactie ook goed kan zijn om je aandacht erbij te houden.

Leermoment

Afgelopen woensdag was ik bij een webinar dat werd georganiseerd door NNID voor ambtenaren van de gemeente Utrecht, omdat de gemeente vorig jaar De Nederlandse Intersekseverklaring heeft getekend. Er werd onder andere aangekondigd dat er een e-learning in ontwikkeling is om te leren hoe je als gemeente intersekse-inclusief kunt zijn. Daar werd enthousiast op gereageerd. Daarnaast vertelde iemand dat een eerdere e-learning over een soortgelijk onderwerp (maar dan over transgenderkinderen) als heel positief werd ervaren, dus dat er wordt uitgekeken naar een e-learning over interseksebeleid. Aan de hand daarvan heb ik de e-learning over transkinderen doorlopen en tot mijn verbazing waren er eigenlijk heel weinig quizvragen/opdrachten of andere interactieve dingen. Dat is voor mij wel een realisatiemoment geweest dat de doelgroep echt niet zit te wachten op een hele toets, maar gewoon duidelijke informatie en tips wil hebben over een inclusief beleid. Dat ik na drie van de vijf hoofdstukken al begon te zuchten, betekent niet dat de doelgroep dat ook doet. Ik wil mezelf niet ‘inhouden’ met de interactie, maar ik ga er ook geen speeltuin van proberen te maken. Daar is duidelijk geen behoefte aan.